dimarts, 3 de gener del 2012

Arquitectura


¿ Què és l’arquitectura surrealista?

L’arquitectura que neix vinculada al moviment és aquella que està dissenyada amb formes i volums poc formals als que s’utilitzaven normalment. Són formes que neixen de la imaginació de l’arquitecte tot i que segueixen els diferents manifestos proclamats per Breton. Si us fixeu quan aneu caminant pel carrer, la majoria dels edificis tenen tots les mateixes estructures i les mateixes formes, però el surrealisme trenca amb això i juga molt amb el disseny lliure. És molt poc comú veure obres arquitectòniques surrealistes, tot i així les que veurem a continuació son el millor exemple. A la imatge de l'esquerra, podem observar una imatge de Breton surrealista.


En un primer moment, l’arquitectura i el surrealisme semblen analògic, ja que la primera desprès de Le Corbusier vetlla i prioritza la funcionalitat en canvi, la segona fa referència a un món ideal i de fantasia. Tot i la incompatibilitat dels dos conceptes tenen molts punts de contacte que arquitectes com Rem Koollhas, Ferdinand Cheval, Frederic Kielser han sapigut trobar.
A continuació, tenim el “Palais ideal” de Ferdinand Cheval, en els seus temps va ser considerat un boig per tots el seus veïns però va ser tot una font d’inspiració pel moviment surrealista.

Uns dels teòrics del surrealisme més destactas, André Breton, s’imaginaven la casa com un laberint que reflexa l’estructura del inconscient mentres altres han vist en ella l’escenari de tot tipus de somnis. Donald Roney va elaborar un llit d’hospital amb la seva pròpia pell extreta d’algunes de les múltiples operacions a les quals va estar sotmès. Rem Koolhass també va ser inspirat per Dalí per construir la seva casa de Villa dall Alva, que es mostra a continuació.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada