divendres, 6 de gener del 2012

Peces publicitàries vinculades amb l’estil


Aquest moviment artístic, intel•lectual i cultural en general s'orienta al voltant de la persecució de l'alliberament de la ment, emfatitzant les facultats imaginatives i crítiques de l'inconscient i l'assoliment d'un estat diferent i més “veritable” que la realitat tangible i quotidiana: el "sur-real", per sobre de la realitat. Per a molts surrealistes, aquesta cerca de transgredir la realitat tangible i d'assolir-ne una que incorpora elements imaginaris i l'inconscient no té cap altre fi que dur a terme una revolució personal, cultural, política i social, a vegades concebuda o descrita com una transformació completa de la vida a través de la llibertat, la poesia, l'amor i el sexe.
La publicitat és una disciplina que tracta de sorprendre el consumidor i per aconseguir-ho sovint no hi ha res millor que recórrer a la fantasia i deixar "arraconada", per un moment, la realitat. És més, la publicitat és una disciplina que treballa amb la imaginació, i escenifica una transformació a través de temes com el sexe, la llibertat, l’amor... Un exemple d'això són els següents anuncis "surrealistes" que recull Trendhunter:

En aquesta peça de la marca Pickpockets es pot observar com unes mans, que no tenen propietari, ja que no se sap d’on provenen, intenten “robar” tot el que la figura femenina porta. Tot això, en relació al nom de la marca (carteristes). En aquesta peça es pot observar com la imaginació completa la peça amb els elements que falten, per poder identificar-ne completament les seves parts.


Aquesta peça gràfica d’Absolut juga amb la figura humana d’un home, de manera que les parts d’aquest últim estan escampades. El que es pot observar és com un seguit de màquines manipulen el cos de l’home, de manera que aquest no es pot moure, i unes mans desenganxades del cos intenten moure les peces. Si en volguéssim fer una lectura comparativa, podríem dir que el surrealisme d’aquesta peça intenta transmetre la llibertat que et dóna aquesta beguda quan en beus.


Aquesta peça de Gucci, on es pot observar una taca de sang a la zona on es troba el membre reproductor de l’home, ens dóna a entendre que amb roba Gucci, arribaràs a ser jutjat pel pecat de la promiscuïtat, una promiscuïtat que només podrà esdevenir si vesteixes Gucci. En resum, es podria dir que l’anunci trenca amb l’estereotip de la parella, i parla de l’alliberació sexual.  


Aquesta il•lustració de Volkswagen té una clara relació amb el quadre de Salvador Dalí “La persistència de la memòria”. Dalí va ser un punt de referència del moviment surrealista, per això aquesta peça publicitària guarda unes clares tendències surrealistes, ja que intenta rememorar el quadre de l’artista, ja que cada element del dibuix guarda una aparença amb un dels elements del quadre real.


Charles Jourdan va ser un dels primers sabaters en anunciar-se a les revistes de moda allà pels anys trenta, així que a mitjans del segle XX ja era un expert en això de la publicitat i va decidir comptar per les seves campanyes amb un dels millors fotògrafs de l'època, Guy Bourdin. Guy Bourdin, per la seva banda, és un dels pares de la fotografia contemporània. Un artista enigmàtic influenciat pel surrealisme del seu mestre, Man Ray, i de pintors com Magritte, Balthus, o el cineasta Luis Bruñel.


Romain Laurent (fotògraf francès) porta el surrealisme al món de la publicitat, donant a la seva obra una gran dosi de bon humor, com és el cas d’aquest anunci Nissan. La manera desenfadada, còmica i versàtil en què resol les coses permet fer uns anuncis d’aquest to.


Johnnie Walker, una reconeguda marca de whisky, llança una gràfica sota l’eslogan “Sempre progressant” en la que es relata la història del món, els grans fets que no hem d’oblidar. És pertinent comentar la errata que es va observar aquesta gràfica, el Titànic va ser posterior a la creació de l’Estatua de la Llibertat i la Torre Eiffel, tot i així, el surrealisme va trionfar en el món de la publicitat.

Un cop feta una repassada per les tendències surrealistes en peçes gràfiques, cal a dir que també ha estat un bon recurs en la publicitat audiovisual. La creació d’espots basats en aquest estil han aconseguit marcar al consumidor, impactar i trasmetre el que altres no han aconseguit trasmetre, sentiments, emocions...




Aquí tenim un exemple, d’entre molts, a mans de Eurosport, pretèn reproduir la ira que existeix en molts esports, i ho fa amb molta força i intensitat. Clarament podem observar el tarannà surrealista. 

dimecres, 4 de gener del 2012

La Tipografia al Surrealisme


El surrealisme,  es un moviment artístic i literari que es  forma a França en la década dels  anys 20, extensió del Dadaísme, ja que tenen la mateixa base formativa, amb la diferencia que el surrealisme busca trobar la realitat de una forma personal, es a dir, vol  expresar la realitat de una forma clara, minimalista, i pretenía comunicar directament sense adornos ni floritures típiques de l’Art Nouvou.

En aquest sentit es produiren canvis importants en la tipografía fins  llavors existents, deixant pas a la tipografía denominada sans serif (sense serifa, de pal sec), de traç gruixut, funcional y utilitzant figures geomètriques.
Entre les més conegudes i utilitzades a la época trobem:La Goudy, Gill Sans, Futura.

Goudy y Dwiggins van ser dos dels  tipógrafes més reconeguts en aquesta revolució tipogràfica del surrealisme als anys 20, amb connnotacions del constructivisme i del dadaísme, allunyant-se de les tendencies del Art Nouveau i optant més per la comunicació que per  l’adorno.

Trencaven amb les formes de la naturalessa per donar pas a línees de major intensitat geométrica i emocional utilitzant diagonals, posicionant els textes de forma geometrica per cridar la atenció en la comunicació del missatge.

Com exemple de imatges de aquest  moviment  tipogràfic surrealiste, podem observar els següents cartells:


Riccobaldi, “Fiat Rampa”, Litografía (1928)
 
Hohlwein, “Fruhling in Weisbaden”, Litografía (1930)

Josef Mueller-Brockman, “Der Rosenkavalier”, Offset (1950)






Objectes i Funcionalisme al Surrealisme

Telèfon Llagosta de Dalí
La gente me preguntaba constantemente: "¿Qué significa esto? ¿Qué significa aquello?" Un día vacié la punta de un pan y ¿qué creen ustedes que puse dentro? Puse un Buda de bronce, cuya metálica superficie cubrí completamente de pulgas muertas, tan apretadas entre sí que el Buda parecía hecho enteramente de pulgas. A ver: ¿qué significa esto? Después de poner el Buda dentro del pan, cerré la abertura con un trozo de madera y lo pegué todo, incluso el pan, sellándolo herméticamente de tal modo que formaba un todo homogéneo que parecía una pequeña urna, sobre la cual escribí.: "Confitura de caballo".' A ver: ¿qué significa esto? "Vida secreta de Salvador Dalí" per Salvador Dalí. (1942)
Després d’aquestes paraules de Dalí, no podem jutjar els objectes surrealistes com a simples associacions de coses dispars sinó que aquests objectes són objets trouvés, objectes trobats i carregats de significat. Per André Breton la troballa amb els objectes trobats és un fet equiparable amb el somni y és dotat de tanta significació com tot l’oníric. Aquestes “reunions” amb els objectes no son actes fortuïts, son manifestacions del subconscient. Aquests objectes sense utilitat, presenten un mínim de funcionament mecànic i es basen en els fantasmes i representacions sensibles provocades per la realització d’activitats inconscients. Com a anècdota tenim el somni frustrant de Breton on passejava per un mercat i es va trobar un amb un llibre  curiós que al llom tenia un gnom de fusta amb una barba blanca tallada a l’estil asiri i li arribava als peus. Quan va despertar va lamentar que fos un somni però a la vegada la nitidesa d’aquelles imatges li podien permetre reproduir l’objecte.
Considerar els objectes com a coses que no són de fiar és un pilar fonamental en el surrealisme. El món meravellós, els somnis i la ment inconscient són elements que intervenen en una metamorfosi on els objectes, símbols de desitjos irracionals, es sotmeten a una mutació sobtada.
Bola Suspesa de Giacometti
Tot i que la figura d’objectes surrealista va ser formalitzat per Dalí, la primera pedra va ser posada per Giacometti, que de la mateixa manera que el somni de Breton, que emplaçava l’atzar com una manera d’explotar l’inconscient. L’obra referent d’aquest autor és la Bola Suspesa, una bola de fustada, marcada amb un solc femení, suspesa per una corda de violí sobre una pendent que la seva part aguda frega la cavitat.  L’espectador vol instintivament desplaçar la bola al llarg de la pendent, però la corda només permet fer-ho parcialment.
Aprofundint en un dels grans en el surrealisme, veiem que Dalí publica el desembre de 1931 a Le surréalisme au service de la Revólution  un article on fa una categorització dels objectes surrealistes: objectes de funcionament simbòlic (origen automàtic), objectes transsubstanciats (origen afectiu), objectes per a projectar (origen oníric), objectes embolicats (fantasies diürnes), objectes mecànics (fantasies experimentals) i objectes modelats (origen hipnogágico). Salvador Dalí només feia referència a la primera categoria, on col·loca la Bola Suspesa de Giacometti.  Aquests objectes de funcionament simbòlic son objectes molt poc adequats per a funcionar mecànicament, es basen en visions i imatges que poden sorgir al realitzar actes inconscients, actes que de la realització se’n desprèn plaer inexplicable o que informen de teories errònies tramades per la censura i la repressió.
Esmorzar de Pell de Oppenheim
Després d’aquesta classificació proposada per Dalí,  es va propiciar un corrent de creativitat que va acabar amb una exposició a la Galerie Charles Ratton el 1936. En ella hi havia objectes com El assecador d’ampolles de Duchamp (1914), una escultura de Max Ernst (1934), un joc de Esmorzar de Pell de Meret Oppenheim (1936), etc. Els objectes surrealistes es basaven més en el muntatge i no tant en les habilitats dels autors. En el millor dels casos, els objectes van combinar els readymades de Duchamp amb els dibuixos de cadàvers exquisits. El telèfon de Dalí juga amb la naturalesa dubtosa dels objectes introduïda per l’obra de Magritte La traïció de les imatges.

Estaba decidido a llevar a cabo y transformar en realidad mi divisa del "objeto surrealista" -el objeto irracional, el objeto de función simbólica- que oponía a los sueños narrados, la escritura automática, etc... Y para conseguirlo decidí crear la moda de los objetos surrealistas. El objeto surrealista es un objeto absolutamente inútil desde el punto de vista práctico y racional, creado únicamente con el fin de materializar de modo fetichista, con el máximo de realidad tangible, ideas y fantasías de carácter delirante. "Vida secreta de Salvador Dalí" per Salvador Dalí. (1942) 




dimarts, 3 de gener del 2012

Arquitectura


¿ Què és l’arquitectura surrealista?

L’arquitectura que neix vinculada al moviment és aquella que està dissenyada amb formes i volums poc formals als que s’utilitzaven normalment. Són formes que neixen de la imaginació de l’arquitecte tot i que segueixen els diferents manifestos proclamats per Breton. Si us fixeu quan aneu caminant pel carrer, la majoria dels edificis tenen tots les mateixes estructures i les mateixes formes, però el surrealisme trenca amb això i juga molt amb el disseny lliure. És molt poc comú veure obres arquitectòniques surrealistes, tot i així les que veurem a continuació son el millor exemple. A la imatge de l'esquerra, podem observar una imatge de Breton surrealista.


En un primer moment, l’arquitectura i el surrealisme semblen analògic, ja que la primera desprès de Le Corbusier vetlla i prioritza la funcionalitat en canvi, la segona fa referència a un món ideal i de fantasia. Tot i la incompatibilitat dels dos conceptes tenen molts punts de contacte que arquitectes com Rem Koollhas, Ferdinand Cheval, Frederic Kielser han sapigut trobar.
A continuació, tenim el “Palais ideal” de Ferdinand Cheval, en els seus temps va ser considerat un boig per tots el seus veïns però va ser tot una font d’inspiració pel moviment surrealista.

Uns dels teòrics del surrealisme més destactas, André Breton, s’imaginaven la casa com un laberint que reflexa l’estructura del inconscient mentres altres han vist en ella l’escenari de tot tipus de somnis. Donald Roney va elaborar un llit d’hospital amb la seva pròpia pell extreta d’algunes de les múltiples operacions a les quals va estar sotmès. Rem Koolhass també va ser inspirat per Dalí per construir la seva casa de Villa dall Alva, que es mostra a continuació.